Zakaj je Protein dober

proteini

Zakaj potrebujemo beljakovine kot prehranski dodatek?

Kaj so beljakovine in kaj naredijo za nas in kje ga najdete v naši hrani? Beljakovine prihajajo v različnih oblikah in imajo različne funkcije. Beljakovine so del našega DNK-torej naša genska dediščina! Beljakovine se vežejo z nukleinsko kislino in so v vsakem jedru vašega telesa. Encimi so beljakovine, ki pomagajo hrani, da se razgradi in da se prebavi. Hrano po absorpciji selektivno razdelijo. Beljakovine so prav tako prisotne v hemoglobinu, v kosteh, hormonih, kreatinu. Če povzamemo je vsaka funkcija našega telesa pod nadzorom beljakovin. Zato je pomembno, da v našo prehrano vključimo prehranske dodatke v obliki beljakovin. Prav tako, če želite povečati vašo učinkovitost, bo prehranski dodatek beljakovinskega izvora ključnega pomena.

 

Kaj so beljakovine?

Beljakovine so kot nekakšne dolge strune v obliki klobase. Te strune so med seboj povezane, lahko jih je več tisoč. Vsaka izmed klobas predstavlja 15 podobnih majhnih molekul, ki se imenujejo aminokisline. Vrstni red aminokislin je programiran s strani DNA. Amino pomeni, da vsebuje dušik, ogljik, vodik in atom kisika.

 

Kaj se zgodi ko v naše prehranske dodatke vključimo več beljakovin?

Celice v vašem črevesju ne morejo absorbirati celotnih proteinov. Lahko absorbirajo samo posamezne aminokisline ali zelo majhne verige dveh ali treh aminokislin, imenovane peptidi. Torej prebavni encimi razgradijo beljakovine v aminokisline. Aminokisline in peptidi se absorbirajo v krvni obtok in se previdno prenašajo po našem telesu, v vsaki konček in delček. Prenašajo se tja kamor je potrebno, bodisi za izdelavo novih proteinov ali pa se uporabijo za sprostitev energije. Ali ste vedeli, da obstaja okoli 300.000 do 50.000 različnih beljakovin v človeškem telesu? Vsaka ima svoj edinstven gen v naši DNK. Prehranski dodatek v obliki beljakovin se po večini uporablja za večjo učinkovitost rezultatov. Na razpolago imate več različnih vrst.

 

Pšenični proteini:
Kot prehranski dodatek so odlični za absorpcijo beljakovin in podporo mišic. Odlični so za cel dan, predvsem pa po telovadni.

 

Sojini proteini:
Sojini proteini kot prehranski dodatek, so odlični za dieto. Imajo nizko vsebnost holesterola in maščob, vendar so odličen vir beljakovin. Odlični so tudi za tiste, ki ste se odločili za vegetarijanski ali veganski način življenja.

 

Ostali prehranski dodatki v obliki beljakovin:
Jajčni proteini, ti so odlični za vse tiste, ki niste odporni na laktoza vendar potrebujete večje rezultate. Velikokrat se ljudje odločajo tudi za dodatek kazeina, ki ga pridobimo iz mleka. Proteini govedine in rastlinski pa so odvisni predvsem od vašega stila življenja. Če vam napitki ne odgovarjajo, se lahko odločite tudi za proteinske čokoladice ali prigrizke. Vsekakor pa so beljakovine nujno potrebne za vaše telo. Predvsem takrat, ko se vaše telo spreminja. Bodisi si se spreminja zaradi izgubljanja kilogramov ali zaradi pridobivanja mišične mase. Bodite pozorni na vaše telo kaj vam sporoča, predvsem pa po vsaki telovadbi pojejte ali popite dovolj beljakovin, da se bodo vaše mišice kar se da lepo razvijale.