Revolucija poročnih vabil

vabila

Industrijska revolucija poročnih vabil:

Po iznajdbi tiskarskega stroja leta 1789 je bilo mogoče proizvajati zelo oster prepoznaven model barve brez potrebe graviranja. Ta iznajdba je utrla pot za nastanek prvega množičnega trga poročnih vabil. Poročna vabila so bila dostavljena z roko na konju. Zaradi podnebnih razmer in dolge poti so bila vabila položena v kuverto in dvojno zaščitena. Ta tradicija se uporablja še danes. Ovojnica vabilo varuje pred umazanijo in pred poškodbami. Tudi danes vabilo zaščitimo, čeprav je poštni trg veliko bolj zanesljiv.

 

Poročna vabila in moderni časi:

Poročna vabila so svojo revolucijo doživela po drugi svetovni vojni. Kjer je kombinacija demokracije in hitre gospodarske rasti, vzpodbudila tudi trg poročnih vabil. Navadni človek ima v kapitalizmu, da vsaj za odtenek posname življenja ljudi iz elite. Poročna vabila so tako poceni kot še nikoli. Nove računalniške tehnologije in laserski tiski so naredili vabila privlačna za vsako oko.  Povpraševanje po poročnih vabilih se je začela vzpenjati po iznajdbi termo tiskanja. Čeprav ta tisk ni najbolj fin in prepoznaven je dostopen vsem ljudem iz vseh razredov. Ta tehnika je dandanes najbolj prepoznavna pod imenom revež. Zaradi tega, ker je bila zelo podobna staremu načinu tiskanja a vendar je bila cenovno zelo poceni.  Dostopna je vsem ljudem iz vseh slojev.

Kasneje in v današnjih časih se ne ceni več poceni in hitro narejenih tovarniških vabil. Vsaka nevesta želi biti ob svojem posebnem dnevu nekaj unikatnega. Takšna morajo biti tudi vabila. Ponovno v modo prihajajo vabila, ki so ročno ustvarjena. Tako je vsako poročno vabilo unikatno in posebno ter enakega nima noben na svetu.  Globalizacija in modernost je zaprla poti marsikaterim unikatnim delavcem. Unikatna vabila so tako rekoč dostopna samo ljudem z denarjem. Ljudje, ki nimajo denarja se bodo odločili za laserski tisk ali pa si bodo vabilo naročili iz druge države v katerih so standardi nižji.

 

V Sloveniji se aranžerji in cvetličarji trudili, da bi trgu ponudili nekaj svežega in novega. Nekaj kar ne more narediti nobena robotska roka. Vsekakor je trg krut in poln konkurence. Zato je pomembno za vse kupce, da se zavedajo, da je zelo pomembno podpirati delavce iz domačega okolja in da podpirajo ročna dela.

Delavci in aranžerji pa se morajo zavedati, da  je konstantno potrebno biti na preži in sledi novim trendom predem te druga konkurenca dohiti. Zelo pomembno je tudi sodelovanje na delavnicah, ki so prirejene na domačem in tujem trgu.

Veliko mladi, ki se želijo poročiti vendar jim denarnica tega ne dopušča, poročna vabila naredijo tudi sami. Pri tem bi radi opozorili, da ročno delo ni za vsakega človeka in je preventivno boljše počakati na strokovno pomoč, kot pa se osmešiti za poročni dan.

 

Ljudje, ki se ukvarjajo s porokami so se za to šolali in se z znanjem trudijo, da bi vaš dan bil kolikor se da poseben predvsem pa samo vaš in unikaten.