Pomen Birme

birma

Birma je največji in naj veličastni dan za vsakega kristjana. Ta je drugi najpomembnejši zakrament v katoliški religiji. Seveda pa noben zakrament nebi bil uspešen, če ne bi bilo tudi lepe obleke za birmo. Kadar želimo imeti birmo, moramo pred tem hoditi vsaj 9 let v šolo in seveda tudi na verouk. Verouk v Sloveniji po navadi poteka v vsako sredo ali torek, po šoli. Učenci so primorani brati sveto pismo in zelo pomembno je da se izobražujejo in učijo na pamet. Zelo pomembno je tudi, da opravljajo naloge. Obleka za birmo je za vaš poseben dan ključnega pomena. Obleka za birmo je po navadi bele barve. Ta bi naj opozarjala na čistost in na nedolžni um. Seveda kadar smo krščeni od takrat dalje smo pripadniki cerkve. Glede na to da cerkev od nas zahteva konstantno potrjevanje je birma največji naziv, ki ga lahko dobimo.

 

Seveda se sprašujete kaj pa lahko pridobimo z birmo in to so vse usluge v cerkvi in seveda hostjo po vsaki maši. Hostja je moka in voda in simbolizira kristusovo telo. Ta bi se naj razgradilo v našem telesu in bi nas naj očistilo.

Birma naj bi pomenila določeno starost otroka. Vaš otrok naj bi takrat postal odrasla oseba. Torej nekje v srednji šoli se od njega pričakujejo že vse odrasle stvari. Od njega se pričakuje, da je odgovoren in podobno. Obleka za birmo je tista svečanost katerega se veli vsaki starš. Videti svojega otroka v povsem drugi luči.

V katoliški veri naj bi vsak kristjan po krstu obiskoval tudi obhajilo in birmo. Obleke za birmo si je mogoče sposoditi tudi v večjih agencija s poročnimi oblekami. Po navadi so izdelane iz satena in svile. Obleke za birmo so izdelane iz najbolj kvalitetnih materialov, ki jih izdelujejo spretne ročice.

 

Krščanstvo pa ni edina religija, ki praznuje birmo kot nekakšen ritual. Ta bi naj simboliziral vero in prepričanje vsakega človeka. Vsaka birma pa je odrast neke zrelosti in neke vere. Birma je prehod iz enega stanja, torej otroštva v drugo stanje. To pa je odraslost. V vsaki kulturi na tem svetu ljudje praznujejo prehode iz otroštva do odraslosti.

V Afriki morajo ljudje prestati različne naloge in izzive. Po nekdo morajo opravljati izpite in preizkuse. Seveda se vsaka vera razlikuje in vsaka kultura ima svoja pravila. Po nekod se ne praznuje ničesar ampak se preprosto obravnava ljudi po letih. Če si star 16 se nisi odrasel. Če pa si 18 pa se te obravnava kot odraslo osebo.

 

Obleka za birmo nam pomaga izražati našo zrelost in predanost bogu. Obleka naj bi bila skromna, s tem naj bi sporočali Bogu svojo ponižnost in predanost. To je največ kar lahko damo gospodu za njegovo odrešenje in trpljenje v imenu nas vseh.