Nekaj zanimivih informacij o čokoladi in proteinih

protein-3

protein-4

Glavni vir proteinskih čokoladic je visoka vsebnost proteinov ter mala vsebost sladkorjev in oglijkovih hidratov, ter kot pove ime samo nekaj čokolade. Čokolada se prodaja v čokoladnih palicah, ki prihajajo v obliki temne čokolade, mlečne čokolade in bele čokoladne. Nekatere palice, ki so večinoma čokoladne, imajo druge sestavine, ki se mešajo v čokolado, kot so oreški, rozine ali črn riž. Čokolada se uporablja kot sestavina v velikem številu sladkarij, ki običajno vsebujejo različne slaščice, ki so obložene s čokolado. Čokolada se uporablja kot aromatični izdelek v številnih sladicah, kot so čokoladno pecivo, čokoladni pajki, čokoladni pavšidi in čokoladni piškoti in proteinske čokoladice. Številne vrste sladkarij in prigrizkov vsebujejo čokolado, bodisi kot polnjenje, bodisi kot premaz. Nekatere brezalkoholne pijače vsebujejo čokolado, kot so čokoladno mleko, vroča čokolada in čokoladni milkshake in proteinske čokoladice. Nekateri alkoholni likerji so aromatizirani s čokolado, kot sta čokoladni liker in krem de cacao. Čokolada je priljubljen okus sladoleda in pudinga, čokoladna omaka pa se običajno doda kot polnjenje sladolednih sladkorjev-

 

Čokolada je bila v svoji zgodovini pripravljena sprva kot pijača. Na primer, posodo, najdeno na arheološkem najdišču Olmec na zalivski obali v Veracruzu v Mehiki, na kateri prikazuje čokoladno pripravo preolmskih ljudstev že leta 1750 pred našim štetjem. Na pacifiški obali Chiapasa v Mehiki arheološko najdišče Mokaya zagotavlja dokaze o pijačah iz kakava, ki so se zgodile celo prej, do leta 1900 pred našim štetjem Dokumenti v hieroglih Majev so navedli, da je čokolada poleg vsakdanjega življenja uporabljena za svečane namene. Majem so v svojih dvoriščih rasla drevesa kakavovca, iz semen iz kakava so pripravljali penečo, grenko pijačo. V nasprotju z Maji, ki jim je bila všeč topla čokolada, so jo Azteki ohladili, pri čemer so jo začeli uporabljati s široko paleto aditivov, vključno s cvetnimi listi drevesa Cymbopetalum penduliflorum, čipovega popra, vanilije in medu za različne potrebe in namene,kotnekakšen  predhodnik današnjih proteinskih čokoladic. Čokolada je kmalu postala modna pijača plemstva po odkritju Amerike. Do 16. stoletja noben Evropejec še ni  slišal za priljubljeno pijačo od srednje in južnoameriških ljudstev. Christopher Columbus in njegov sin Ferdinand sta naletela na kaktus iz kakavovega čaja na četrti misiji Columbusa v Ameriko 15. avgusta 1502, ko sta s svojo posadko zasegla velik domači kanu, ki je med drugim za trgovino izkazoval kakavove sadeže. Španski konkvistador Hernán Cortés je bil morda prvi Evropejec, ki se je srečal s čokolado, saj je bila peneča pijača del rutine Montezuma pri večerji. Novo navdušenje za čokolado je prinesla s seboj ugoden trg sužnjev, od začetka 1600 do poznih 1800-ih. Nasadi kakavovca so se razširili, saj so ga angleži, nizozemci in francozi prenesli v svoje kolonije in posadili.

Z 100. grami mlečne čokolade zaužijete 540 kalorij. To je 59% ogljikovih hidratov (52% kot sladkor in 3% kot prehransko vlaknine), 30% maščob in 8% beljakovin. Zelo zanimivo je dejstvo,da imajo proteinske čokoladice prav obratno, torej majhno vsebnost ogljikovih hidratov in maščob, ter veliko vsebnost proteinov oziroma beljakovin. Približno 65% maščobe v mlečni čokoladi je nasičeno, sestavljeno je pretežno iz palmitinske kisline in stearinske kisline, pretežno nenasičena maščoba pa je oleinska kislina. V količini 100 gramov je mlečna čokolada odličen vir riboflavina, vitamina B12 in dietnih mineralov, mangana, fosforja in cinka. Čokolada je dober vir kalcija, magnezija in železa. V proteinskih čokoladicah pride velika vsebnost kalorij iz čokolade do izraza.
Kadar želite izgubiti težo, zgraditi mišice ali si samo želite zdrav prigrizek, lahko najdete v proteinski čokoladici vse to. Iskanje prave proteinske čokoladice je res izziv, treba se je pozanimati katera je prava za vas in za vaš okus. Proteinski prigrizki so na voljo v številnih okusnih. Obstaja veliko proteinskih čokoladic  na trgu. Zato se lahko ponujene proteinske čokoladice močno razlikujejo glede na sestavo in težo. Prekomerna poraba velikih količin katere koli hrane, bogate z energijo, kot je čokolada, brez ustreznega povečanja aktivnosti za porabo s tem povezanih kalorij, lahko poveča tveganje za povečanje telesne mase in morebitno debelost, pravtako je enako z proteinskimi čokoladicami. Surova čokolada nosi visoke vrednosti kakavovega masla, maščob, ki se odstrani med čokoladnim rafiniranjem, nato pa se v proizvodnem procesu dodaja v različnih razmerjih. Proizvajalci lahko dodajo še druge maščobe, sladkorje in mleko, ki vse povečajo kalorično vsebnost čokolade. Čokolada in kakav vsebujeta zmerno do visoko količino oksalata, kar lahko poveča tveganje za ledvične kamne.

 

Proteinske čokoladice so idealni prigrizek za športnike, saj so zaradi povečane vsebnosti beljakovin koristne za rast mišic in regeneracijo. Z veliko izbiro barv, piškotov in kolačkov, bogatih z beljakovinami, ne bi smeli imeti težav pri iskanju zdravega in hranljivega prigrizka.

 

Protein se šteje za najpomembnejše hranilo za izgradnjo in vzdrževanje mišične mase. Da bi bil vaš trud v telovadnici vreden, bi morali paziti, da zaužijete dovolj beljakovin oziroma proteinov. Na ta način lahko zagotovite, da imajo mišice zadosten gradbeni material po trdem treningu za začetek regeneracije in oblikovanje novih proteinskih struktur. Zato je najbolje, da je vsak obrok  bogat z beljakovinami, ter da jepogostost zaužitja približno vsake 2-3 ure. Proteinske čokoldice  so postale zelo priljubljen beljakovinski prigrizek za športnike zaradi njihove sestave hranil in njihovega okusnega okusa .