Natikači da ali ne?

natikaci-da

Odgovor je seveda odvisen od posameznika. Ampak ne glede na starost in spol, se mnogo ljudi odloči, da obujejo natikače. Veliko je tudi takih, ki jim ta obutev ni všeč, vendar le za nekaj časa, dokler se na njih ne privadijo.

Natikači ali japonke krasijo noge obeh spolov, tako za moške kot za ženske, so postali modna obutev na raznih zabavah in tudi na formalnih, večernih dogodkih že v devetnajstem stoletju. Obloga natikač je izdelana iz blaga, pogosto iz satena ali mehkega usnja. Primerni so tudi za občutljiva stopala. Spodnji del zajame peto in prste, medtem ko zgornji del natikač izpostavi prste na nogah. Če nimajo posebnih pasov okrog gležnja, lahko pri hoji zdrsnejo z noge, saj jih ni mogoče zavarovati z vezalkami, kot superge. Moški so večinoma nosili črne usnjene natikače, povezane z loki ali traki, okrašene z vrtnicami za svečane priložnosti. Ženski pa so videti kot balerina copati z vezmi iz usnja ali trakom okoli gležnja. Za njih so značilne pisane barve, ki se prilagajajo obleki. Natikače so najprej nosili le v zaprtih prostorih, do konca stoletja pa so že skoraj povsem zamenjali elegantne čevlje za moške in ženske.

Če povzamemo, je natikač neke vrste japonka, tehnično gledano je obutev s pasovi. Dva pasova ločita prsta na nogi in ko z njimi hodimo, ustvarjamo “flip-flop” zvok.

Nekateri celo ločujejo izraz japonka in natikač. Pravijo, da so japonke veliko bolj priložnostnega videza. Običajno so izdelani iz gume, pene, tkanine ali kakšne druge vrste materiala, ki se lahko zmoči. Skoraj vedno imajo raven podplat (brez pete) in so po navadi cenejši od natikač. Natikači na drugi strani pa so izdelani iz različnih materialov, imajo različne vrste in višine pete in izgledajo precej bolj ekstravagantno. V resnici lahko najdete celo večerne ženske čevlje, ki prav tako izgledajo kot japonke.

Kljub vsem pozitivnim dejstev, so natikači dobili tudi kritike. Nekateri vam bodo rekli, da to nikakor ni primerna obutev za vas in vaša stopala. Toda dejstvo je, da so časi drugačni, moda se spreminja in natikači so pravzaprav idealna obutev za toplejše dni. Medtem ko nekateri vztrajajo na plaži s petkami, nekateri uživamo v hoji po pesku. Kdo želi stopiti v pesek s petami? In kdo želi, da bi zmočil svoje najljubše čevlje? Če imate v načrtu oddih na morje ali na bazen, se držite vodoodpornih natikač. Za modernejši in stilski videz imate na voljo tisoče različnih vzorcev, barv in okraskov, s katerimi boste izstopali iz množice. Če greste na kratek sprehod zvečer po obali z družbo, pa se lahko odločite za svečane japonke.

Ko nisi v službi, ni razloga, da ne bi mogel nositi japonk ali natikač kot dnevno rutino. Lahko jih obujete za vsakdanje opravke kot so »izlet« na pošto, bencinske črpalke, trgovine, delikatese, kavarne ali na druženje s prijatelji. Kadar pa potujete v bolj formalnih krogih, pa obujte svečane sandale.

Kaj lahko nosite z japonkami? Klasične hlače, tričetrtinske hlače, kavbojke, zelo športna kratka krila. Z natikači pa so primerna oblačila kratke hlače, športno krilo, dolga krila in obleke, lahke platnene poletne hlače in priložnostne obleke.

Več infp na: http://kusashoes.eu/