Cena izdelave spletnih strani – naj vas ne pretentajo!

podstran

Potrebujete spletno stran, pa ne veste, koliko vas bo ta stala? Cena izdelave spletnih strani je odvisna od kar nekaj dejavnikov, laik pa se med ponudbami pogosto precej težko znajde. Prav zato je potrebno vedeti, kakšna je razlika med spletno stranjo, ki vam jo nekdo obljubi za dvesto evrov, med stranjo, ki vas stane nekaj tisoč evrov, ter seveda kakšne so optimalne možnosti, kjer se združita primerna cena in kakovost, ki bo služila vašemu cilju – promociji in povečanju prodaje.

Od česa je odvisna cena izdelave spletnih strani?
Za spletno stran potrebujete spletno domeno (spletni naslov), gostovanje (domovanje vsebin) in samo izdelavo, pri kateri gre lahko za vsebinsko stran ali spletno prodajalno, ki predvideva tudi najem oziroma plačilo programa. Cene spletnih domen so fiksne, marsikateri ponudnik pa vam registracijo ponudi v paketu. Tudi zakup prostora na strežniku je lahko vključen v ceno, do razlik pa prihaja predvsem na podlagi tega, koliko prostora za svoje vsebine potrebujete. Sama izdelava se loči na oblikovni in programerski del. Pri obojem velja, da se lahko uporablja že pripravljene rešitve, ki se jih zgolj prilagodi, ali pa se lahko odločite tudi za unikatno, individualno zasnovo. Unikatnost ceno precej poviša, vendar pa je običajno potrebna zgolj za najbolj zahtevne – večini zadošča postavitev strani v WordPressu ali spletna trgovina Magento, ki ponuja že pripravljene rešitve, ima dober sistem za urejanje strani in se predvsem dobro prilagaja trendom.

Malo denarja, malo muzike
Je lahko izdelava spletnih strani brezplačna ali vas stane zgolj sto ali dvesto evrov? Vsekakor. Če imate nekaj znanja, si lahko spletno stran postavite sami, ali pa vam pri tem pomagajo prijatelji, prav tako boste hitro našli ponudbe, ki se zdijo smešno nizke – in pri katerih se boste vprašali, ali razvijalci spletnih strani res delajo skoraj brezplačno, ali pa, kar je verjetneje, v izdelavo strani vložijo zelo malo časa in truda. Žal drži zadnje: hitra in poceni izdelava spletnih strani lahko poteka »po tekočem traku«, ker gre za strani, ki niso izdelane z mislijo na to, da je dobra spletna stran zgolj tista, ki zagotavlja dobiček.
Cena profesionalne izdelave spletnih strani, kjer se načrtuje vsak korak izdelave in se teži k ustvarjanju spletne strani, v katero je dejansko smiselno vložiti, pa je višja. Zakaj? Ker gre za stran, ki je tržno usmerjena, prilagojena posameznemu podjetju in njegovim storitvam ter proizvodom. Seveda to še ne pomeni, da boste za takšno stran odšteli nekaj tisočakov – vse je odvisno od tega, kakšne so vaše želje in zahteve, torej se lahko z domiselnimi rešitvami doseže povsem sprejemljivo ceno za vsakogar, tudi majhna podjetja in samostojne podjetnike.